Risinājumi pārtikas atkritumu samazināšanai skolu ēdnīcās

Programmas nosaukums:
Centrālā Baltijas jūras reģiona
UK lēmuma datums:
28.02.2025
Investīciju prioritāte:
2 PO zaļāka un noturīgāka Eiropa ar zemām oglekļa emisijām, kurā notiek pāreja uz bezoglekļa ekonomiku neto izteiksmē, veicinot taisnīgu pārkārtošanos uz tīru enerģiju, “zaļās” un “zilās” investīcijas, aprites ekonomika, klimata pārmaiņu seku mazināšana un pielāgošanās tām, risku novēršana un pārvaldība un ilgtspējīga mobilitāte pilsētvidēs;
Programmas prioritāte:
2. Uzlabota vides un resursu izmantošana; 3.Kopīgie aprites ekonomikas risinājumi
Projekta Nr.:
CB0600301
Projekta nosaukums:
Risinājumi pārtikas atkritumu samazināšanai skolu ēdnīcās
Projekta nosaukuma saīsinājums:
SchoolFood WasteSolutions
Kopējais projekta partneru skaits:
7
Piešķirtais programmas finansējums projektam, EUR:
1408000
Kopējais projekta budžets, EUR:
1760000
Projektā mērķu, aktivitāšu un sasniedzamo rezultātu kopsavilkums (LV):
Latgales un Tartu apriņķa pašvaldību pieredze liecina par privāto ēdinātāju sniegto bufetes veida ēdināšanas pakalpojumu pārņemšanas efektivitāti skolēnu ēdināšanai. Šī pieeja ļauj bērniem izvēlēties vismaz divus ēdienus no katras ēdienreižu kategorijas, tādējādi samazinot pārtikas izšķērdēšanu šajos reģionos. Piemēram, Daugavpils novadā, kur ēdināšana tiek nodota privātiem uzņēmumiem, bufetes tipa ēdināšanas ieviešana kopš 2024. gada janvāra ir radījusi ievērojamu pārtikas atkritumu samazināšanos par 75%, ziņo pašvaldība. Tāpat Baltic Restaurants, kas atbild par ēdināšanu daudzās skolās un bērnudārzos visā Igaunijā, novēroja ievērojamu pārtikas atkritumu samazināšanos no 27 gramiem līdz 18 gramiem uz vienu bērnu pēc bufetes tipa maltīšu ieviešanas. Tomēr ne visām pašvaldībām ir iespēja skolu ēdināšanu uzticēt privātiem uzņēmumiem, kuriem bieži vien ir lielāka pieredze un elastība, lai pielāgotos dažādām pārmaiņām. Tāpēc projekta mērķis ir izstrādāt visaptverošu instrumentu kopumu pašvaldībām, lai sistemātiski samazinātu pārtikas atkritumu daudzumu skolu ēdnīcās par 30-50%. Šis rīku komplekts apvienos pārbaudītos projekta risinājumus un ļaus reģiona pašvaldībām tos efektīvi ieviest savās skolās. Rokasgrāmata piedāvās norādījumus par pāreju uz bufetes tipa ēdināšanu, optimālu aprīkojuma izvēli, ēdienkartes paraugus vismaz sešām nedēļām, bufetes tipa receptes un risinājumus automatizētai šķīvju atkritumu izsekošanai skolu ēdnīcās, kā arī citas atziņas. Galu galā projekta mērķis ir dot pašvaldībām iespējas ieviest novatoriskas izmaiņas skolu ēdināšanā un ievērojami samazināt pārtikas izšķērdēšanu savās kopienās. Pārrobežu pieeja ir būtiska zināšanu un resursu apmaiņā, lai efektīvi samazinātu pārtikas izšķērdēšanu skolu ēdnīcās dažādos reģionos.
Projekts uzsākts:
30.06.2025
Projekts pabeigts:
30.06.2028

Projekta partneri

Partnera statussPartnera nosaukumsPartnera valstsPlānošanas reģionsLV partnerim piešķirtais programmas finansējums, EURLV partnera nacionālais līdzfinansējums, EURKopā, EUR
VadošaisLatgales plānošanas reģionsLatvijaLatgales30000075000375000
IesaistītaisDaugavpils UniversitāteLatvijaLatgales31760079400397000
IesaistītaisLudzas novada pašvaldībaLatvijaLatgales19600049000245000
IesaistītaisPreiļu novada pašvaldībaLatvijaLatgales19600049000245000
IesaistītaisAssociation of Municipalities of Tartu CountyIgaunija.N/A22800057000285000
IesaistītaisPeipsiääre MunicipalityIgaunija.N/A744001860093000
IesaistītaisKastre MunicipalityIgaunija.N/A9600024000120000